Erytritol vs. Xylitol – zdravšie sladidlá pod lupou

Čo to vlastne je?
Erytritol a xylitol patria medzi cukrové alkoholy (polyoly), ktoré sa používajú ako nízkokalorické sladidlá. Oba sa prirodzene vyskytujú v malých množstvách v ovocí, zelenine či hubách, no pre potravinárske účely sa vyrábajú z kukurzy alebo brezovej kôry.
Ich hlavné výhody:
• Sladia podobne ako cukor
• Majú oveľa menej kalórií
• Nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi (nízky glykemický index)
• Neškodia zubom
🟢 Erytritol
• Sladivosť: asi 60–70 % oproti cukru
• Kalórie: takmer 0 kcal (0,2 kcal/g)
• Glykemický index: 0
• Vplyv na zuby: neškodí
• Využitie: vhodný na pečenie, do nápojov, proteínových tyčiniek, doplnkov
Plusy:
• Nespôsobuje tráviace ťažkosti vo väčšine dávok (lepšie tolerovaný ako xylitol)
• Bez chuti po umelom sladidle
Mínusy:
• V chladnom prostredí vytvára „chladivý“ pocit na jazyku
• Vysoké množstvo môže pri citlivých osobách vyvolať nadúvanie
🔵 Xylitol
• Sladivosť: takmer rovnaká ako cukor (cca 95–100 %)
• Kalórie: cca 2,4 kcal/g (o 40 % menej než cukor)
• Glykemický index: cca 7–13
• Vplyv na zuby: antibakteriálny účinok – často v žuvačkách
Plusy:
• Chutí veľmi podobne ako cukor
• Aktívne bojuje proti zubnému kazu
• Vhodný pre diabetikov
Mínusy:
• Môže spôsobiť tráviace ťažkosti (najmä vo vyšších dávkach)
• Vysoko toxický pre psy – aj malé množstvo môže byť smrteľné!

🧾 Ingrediencie (na 2 porcie)
🔸 Korpus:
• 40 g ovsených vločiek
• 10 g (1 odmerka) proteínu (napr. vanilkový Weider Whey Protein)
• 1 PL roztopeného kokosového oleja
• 1 PL erytritolu
🔸 Krémová vrstva:
• 150 g mliečnej ryže (napr. aj ochutená s vysokým obsahom bielkovín – Gymlabs tip)
• 150 g tvarohu
• 10 g proteínu (príp. ochutený podľa ovocia – jahoda, čučoriedka…)
• 1 ČL kolagénového prášku (voliteľne)
• 1 PL erytritolu (alebo xylitolu)
• pár kvapiek vanilkového extraktu alebo citrónovej šťavy
🔸 Ovocná vrstva:
• 100–150 g čerstvých jahôd alebo malín (alebo mrazené rozmixuj)
• pár lístkov mäty na ozdobu
👨🍳 Postup:
1. Korpus: Ovsené vločky, proteín, erytritol a kokosový olej zmiešaj. Zmes rozdeľ na dno pohárov a jemne utlač.
2. Krém: Zmiešaj tvaroh, mliečnu ryžu, proteín, kolagén a sladidlo. Vyšľahaj do hladkého krému a navrstvi na korpus.
3. Ovocie: Na vrch pridaj ovocie – čerstvé alebo rozmixované ako pyré.
4. Ozdoba: Pridaj lístky mäty, môžeš posypať troškou proteínu alebo kolagénu navrch pre efekt ☺️
5. Chladenie: Nechaj stuhnúť v chladničke aspoň 30–60 min.
💪 Výživové benefity na porciu:
• cca 20–30 g bielkovín
• nízky obsah cukru (sladené erytritolom)
• podpora kĺbov vďaka kolagénu
• jednoduché sacharidy z mliečnej ryže – ideálne po tréningu